Hej

Vi är stolta över att vi nu ännu en gång förser studenterna med möjligheten att använda StressProfilen i sin utbildning.
Vid ett samtal med Niclas Ahlmén berättar han hur man använder StressProfilen.
På kursen ”Hälsopsykologi, utredning och intervention” som psykologprogramstudenter läser så får de göra fyra projektarbeten som syftar till att ge träning i utrednings- och interventionsarbete. Den viktigaste delen för att få träna sig i att göra en hälsopsykologisk utredning sker via Stressprofilen (SP). Individerna får dels en utbildning i instrumentet och sedan får de träna sig på att analysera resultaten av en profil samt att ge återkoppling där metoden Motiverande samtal (MI) används. En av flera goda erfarenheter som studenter har rapporterat om är insikt i hur komplext stress är och hur många faktorer som kan behöva utredas för att få en bra bild av personens situation och eventuella stressproblematik. Ett år innan denna kurs går så har studenterna fått träna sig i MI och på denna kurs brukar det uppskattas att få träna på att tillämpa metoden i en specifik situation där MI har god potential att vara till nytta. En av de stora utmaningarna att träna sig i att bemästra är att hantera så många faktorer som ingår i SP. Det blir ofta tydligt för studenterna att det verkligen är en färdighet som behöver tränas. Speciellt om återföringen skall ske via ett enda samtal.

Niclas Ahlmén
Universitetsadjunkt samt Doktorand
Leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi och leg. psykoterapeut (KBT)

Vill även passa på att önska er en fortsatt fin vår och ett valborgsmässofirande även om det inte kommer att vara som vanligt pga pandemin. Nu hoppas vi alla att vaccineringen snart är genomförd så att vi kan börja leva lite mer normalt.

Har ni synpunkter eller förslag på saker som kan förbättras eller tas upp i nyhetsbrevet, hör då gärna av Er.